Anuala NAC – Neo Art Connect continuă la Cluj și la Sibiu cu expoziții, o intervenție arhitecturală inedită și două Inimi

6 mins read

Anuala de Artă și Știință NAC, ediția a doua, Changing environments continuă, completând evenimentele care se derulează în luna iunie la Cluj, „Orașul filmului” și la Sibiu, „Orașul teatrului”.

Changing environments.Together, parte din Transilvania International Film Festival (TIFF),  este găzduită la Muzeul de Artă Cluj, în perioada 14-26 iunie, (program 10:00-18:00).

Expoziția prezintă publicului instalații și lucrări multimedia care vorbesc despre impactul noilor tehnologii, dar și a schimbărilor climatice, atât asupra indivizilor, cât și asupra societății. 
Curatorii Changing environments. Together sunt Horea Avram și Andreea Sandu, care este și fondatoarea NAC, iar artiștii invitați la Cluj sunt Anca Boeriu, Mihai Grecu, Ioana Nicoară, Vlad Țenu și kinema ikon.
În completarea expoziției, publicul va putea vedea Inima Orașului, care se transformă în Inima Festivalului, o instalație în spațiul public – o inimă stilizată, uriașă, creată din elemente reciclate, de la plastic până la hârtie, acoperită de papier mâché, creată colaborativ de Anca Boeriu și Andreea Sandu, cu o intervenție Tiff, care o transformă într-o instalație care pulsează  în ritmul Clujului, precum și o intervenție arhitecturală, curatoriată de arhitectele Anca Brandiburg și Hildegard Brandl. 

La Festivalul Internațional de Teatru de la Sibiu (FITS), ediția cu numărul 31, NAC participă cu „Inima Orașului 2.0. – broken heart”, în perioada 21-30 iunie. Vernisajul va avea loc în data de 22 iunie, ora 17:00, la Galeria NO!HAI, Ambasada Creativă, Piața Mică nr. 3. Curatoarele/coordonatoarele sunt Anca Boeriu, Roxana Lăpădat, Andreea Sandu, iar artistul invitat este Alexandru Cînean.

În ziua vernisajului din 22 iunie, artistul vizual din Sibiu, Alex Cînean va face prima intervenție artistică asupra inimii, concepută ca un work in progress, un performance la care publicul va putea asista. Performance- ul continuă pe toată perioada expoziției, adăugându-se câte un element.
Inima Orașului 2.0. – broken heart este creată special de un grup de artiști coordonați de Anca Boeriu și Andreea Sandu, incluzând elemente reciclate, a doua instalație din seria inimilor.
O inimă divizată, împărțită în două, între rațiune și simțire, acțiune și resemnare, tehnologie și umanitate, care crește odată cu desfășurarea festivalului, fiind generatorul unui act performativ de durată. Publicul este invitat să intervină artistic asupra inimii (poate desena / picta / lipi pe inimă – sub forma unui colaj – obiecte, orice are pentru ei o conexiune directă cu Sibiul și cu festivalul). Va fi decizia fiecărui ”vizitator-artist-performer” dacă dorește să se semneze sau preferă ca intervenția/contribuția sa la Inima Orașului să rămână anonimă. Toate intervențiile vor fi filmate cu GoPro, care va documenta ”nașterea” și ”creșterea” Inimii Orașului. Și la Sibiu publicul va putea descoperi intervenția arhitecturală din spațiul public.

Totodată, la Centrul de Proiecte, Galeria 5, din Timișoara, se derulează până pe 16 iunie, expoziția Changing environments. Emerging, curatoarele Anca Boeriu și Andreea Sandu alegând de această dată lucrări ale bursierilor primei ediții și celei de a doua,  Mirela Cerbu, Sebastian Comanescu, Andrei Lazar, Sanziana Gheorghe, Marina Oprea, Mihaela Pop și Mihai Toth.


Rețeaua NAC 2024 s-a extins în 11 județe, întregul program al Anualei se regăsește în cadrul platformei neoartconnect.ro.
 

“Changing Environments” creează un  spațiu  de dezbatere din perspectiva socio-culturală a creatorilor și artiștilor ce integrează, utilizează sau colaborează cu diverse alte domenii științifice și noile tehnologii, despre impactul pe care îl simțim la nivel individual și social-economic-cultural din cauza schimbărilor majore ale societății contemporane, datorate  pe de o parte dezvoltării tehnologiei, a noilor inteligențe artificiale prezente în majoritatea aspectelor vieții, dar și schimbărilor climatice și cele de mediu, alături de cele create de conflictele armate în zone din apropierea țării noastre. “,  Anca Boeriu și Andreea Sandu.

Organizatori: Galateca și Asociatia culturală NeoArt Romania

Co-organizatori: UNITH2B

Susținut de BRD Groupe Societe Generale

Parteneri: HolcimAQUA Carpatica , Sâmburești

Parteneri media:

Radio România CulturalModernismRevistaArtaPropagartaAgenția de C˚ArteCuratorial.roAici a StatBizRomânia PozitivăMetropola TV, Igloo

Previous Story

Crama Domeniile Alexandrion Rhein 1892 şi-a deschis portile şi a lansat gama de vinuri DAR 1892

Next Story

BOSS Black Womanswear – prima colectie pentru femei disponibila in magazinul monobrand